belastingvermindering rechtsbijstand

Iedereen kan in zijn leven in aanraking komen met justitie, denk maar aan een bouwgeschil, een strafzaak, ongeval in het verkeer, een ontslag  of een echtscheiding.

Voor mensen die geen aanspraak kunnen maken op gratis bijstand door een advocaat (tweedelijnsbijstand) wil de regering de rechtsbijstandverzekering promoten door de verzekering fiscaal voordelig te maken.

Het fiscale voordeel neemt de vorm aan van een belastingvermindering van 120 euro. De verzekeringnemer zal een verzekeringspremie betalen die hij van zijn belastingaangifte kan aftrekken.

Onder de rechtsbijstandverzekering vallen ook echtsscheidingsgeschillen en bouwgeschillen.

De maximumwaarborg van de verzekering wordt vastgesteld op ten minste 13.000 euro per geschil in burgerlijke zaken en 13.500 euro voor strafzaken. Voor een geschil met betrekking tot een echtscheiding of wettelijke samenwoning bedraagt de waarborg minstens 3.375 euro per verzekerde persoon en 6.750 euro voor wat betreft de contractuele geschillen in de bouw.

Na de hervorming van de juridische tweedelijnsbijstand en de oprichting van het fonds voor juridische tweedelijnsbijstand zorgt dit voorontwerp wil de regering hiermee een betere toegang tot justitie voorzien, voor mensen die net niet in aanmerking komen voor pro deo bijstand .