Pano reportage : de bijstand bij het verhoor van een verdachte is cruciaal

De Pano-reportage van 9 februari 2022 toont  op een verbijsterende manier aan hoe cruciaal  de bijstand bij het verhoor van een verdachte door een advocaat wel is.

Deze reportage ging over een politieverhoor dat plaatsvond net voor de inwerkingtreding van de wet op de bijstand  5Salduz-wet- in  2012 maar lang na de rechtspraak van het Europees Hof dat  die bijstand als een recht bevestigde.  Carlo, een bijzonder kwetsbare en zwakbegaafde jongeman werd door de politie onbehoorlijk lang ondervraagd en daarbij enorm onder druk gezet om tot een bekentenis over te gaan, wat hij  uiteindelijk ook deed.

De aanwezigheid van  een advocaat werd niet toegestaan en zelfs verhinderd. Uiteindelijk na 9 jaar werd deze verdachte door de rechtbank in een uitstekend gemotiveerd vonnis vrijgesproken, en dit nadat Carlo  lange tijd onschuldig in de cel had gezeten.

De orde van vlaamse balies geeft de wijze raad: doe geen afstand van uw recht op een advocaat als de politie u verhoort!

"Het is niet omdat een verdachte onschuldig is dat hij/zij geen advocaat kan gebruiken. Onder druk van de stress en emotie die bij zo'n politieverhoor komt kijken zegt iemand weleens verwarrende of onware dingen die u nadien nog lang kunnen achtervolgen. Een advocaat weet wat de politie kan en mag en beschermt de cliënt zo tegen eventuele druk die de politie zou kunnen uitoefenen om bepaalde uitspraken of bekentenissen te bekomen. De advocaat zorgt ervoor dat de rechten van elke verdachte worden gerespecteerd, of die nu schuldig of onschuldig is."

https://www.advocaat.be/nieuws/nieuws/2022/pano-(vrt)-toont-aan-hoe-belangrijk-een-advocaat-i

De orde van Vlaamse Balies zorgt er voor dat  advocaten die aan  verdachten worden toegewezen een speciale opleiding kunnen volgen. Tom De Meester  was van bij aanvang trainer in deze opleiding. Advocaten leren hier over verhoortechnieken  en  hoe zij hun cliënten tijdens een politieverhoor het beste kunnen adviseren en bijstaan.