Een relatie beëindigen is sowieso een ingrijpende gebeurtenis. Als er kinderen zijn, wordt dit vaak nog emotioneler en complexer. Iedere ouder wenst het beste voor zijn kind en als de relatie niet meer lukt, gaat de grootste bezorgdheid uit naar de kinderen en de gevolgen voor hen.
Hoe zit dat met ouderlijk gezag, hoederecht, en vakantieregelingen? Moet u toestemming krijgen/geven om naar het buitenland te reizen of te verhuizen met de kinderen. Wat als er geen akkoord is over de school- of studiekeuze? Mag u uw kind zomaar inschrijven voor een nieuwe hobby?
Er zijn verschillende verblijfsregelingen mogelijk, gaande van een regeling die in onderling overleg volledig op de specifieke situatie afgestemd wordt , tot de meer gangbare regelingen zoals een co-ouderschapsverblijf of zogenaamde bilocatieregeling, een weekendregeling of een 9/5 regeling
Als er ernstige zorgen zijn over de veiligheid van het kind bij de andere ouder (bijvoorbeeld omwille van intrafamiliaal geweld, een verslavingsproblematiek of zedenfeiten), dan kan u de rechtbank verzoeken (tijdelijk) geen omgangsregeling toe te kennen aan de andere ouder of om deze te laten plaatsvinden in een neutrale bezoekruimte.
En wat met het bijhorend financiële plaatje ? Wat als de andere ouder niet betaalt waar u recht op heeft? Wat met bijzondere kosten die het dagelijkse levensonderhoud overschrijden? Hoe moeten deze kosten afgerekend worden en moet u voorafgaand overleg plegen met de andere ouder? Wat met de kinderbijslag en de sociale en fiscale voordelen?
Op al deze vragen bieden wij u een antwoord. Wij kunnen u adviseren of u recht heeft op alimentatie voor uw kind of zelf zal moeten betalen? Wij berekenen het correcte bedrag aan de hand van objectieve berekeningsmethoden (de methode Renard en de berekeningsmethode van de Gezinsbond).